В очакване на кредитите за спасяване на бизнеси в кризата,

...
 В очакване на кредитите за спасяване на бизнеси в кризата,
Коментари Харесай

Защо банките намалиха кредитите

 

В очакване на заемите за избавяне на бизнеси в рецесията, обезпечени от ББР, комерсиалните банки свиха отпущането на ипотечни заеми, а потребителските към този момент скочиха с 2 % за последния месец.

Причината за подтисната кредитна интензивност на банките са надалеч по-скромните им финансови резултати за първите 4 месеца на година в съпоставяне със същия интервал на 2019-та. Сега облагата им а е с 21.7% по-малка. Кредитните институции са осъществили с над 20 милиона по-ниски месечни доходи от такси и комисиони през последните два месеца спрямо началото на предходната година. Причината за това е изключителното състояние, по време на което доста бизнеси стопираха, а други ограничиха разплащанията си. Това се отрази и на транзакциите по банкови карти.

Намаленото банково финансиране удря и по имотните покупко-продажби. Жилищните заеми понижават единствено за месец с близо 50 милиона лв.. В същото време депозитният запас на жителите продължава да се усилва в същата степен както и през предходната година, което значи, че хората натрупат пари за черни дни.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР